“Aparatul cardiovascular reprezintă chintesența dinamicii materiei vii, iar inima este „un motor ideal”!”

Interviu realizat de Dragos Marius Chiriac

Este antreprenor și proprietar al primei Clinici de Cardiologie Veterinară din România. Este medic veterinar în cadrul S.C. Doctor’s Vet Univers SRL. Din 2016, este Editor-șef și fondator la “Revista Română de Cardiologie Veterinară”, dar și, din 2017, Editor la “Romanian Journal of Veterinary Medicine and Pharmacology”. Recent, și-a atins un vis: și-a luat doctoratul în medicină veterinară (domeniul cardiologie). Nu consideră clinica de cardiologie ca pe un business, mai curând se consideră “un medic veterinar pasionat de știință, de fiziologie și, deci, implicit de cardiologie, care are nevoie de un laborator științific în care să poată studia”. Participă ca speaker în cadrul congreselor naționale și internaționale de medicină veterinară. În continuare, vă invităm să-l cunoașteți pe profesionistul DVM Dr.Vet. Florin Leca.

 

Reporter: Domnule doctor, ce v-a determinat să alegeți Medicina Veterinară? Și de ce Cardiologia veterinară? De unde a pornit dragostea dvs. față de animale? Cât de importante sunt pasiunea pentru animale, știință și pentru această meserie pentru a alege acest drum?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru invitația dvs., invitație care mă onorează. Medicina veterinară a fost prezentă tot timpul în viața mea, în vacanțele de vară petrecute la bunici, în cărțile copilăriei noastre, în poveștile de la gura sobei sau atunci când visam cu ochii deschiși la minunatele aventuri ale lui Jules Verne, Jack London sau Karl May. Poate, cu un bunic cantonier și cu unul dascăl, am avut șansa să înțeleg relația naturală de comuniune cu animalele și importanța acesteia într-o societate normală și sănătoasă. Urbanizarea a atenuat enorm această paradigmă a interdependenței între om și animal, dar acum 40 de ani laptele chiar provenea de la văcuță, nu de la supermarket. Același lucru s-a întâmplat și cu poziționarea omului de știință în societate. În copilărie, omul de știință părea cumva un personaj mistic ce deținea secretele formidabile ale ultrastructurii materiei vii și te lăsai cucerit ușor de fantasma mesmerism-ului. Și cred că mai trebuie înțeles un lucru despre știință, sau poate despre cel mai important atribut: noblețea actului științific. Există această latură de noblețe în actul științific, aproape arogantă, regăsită nu doar în medicină, definită minunat de conceptul „primum non nocere” (în primul rând, să nu faci rău), concept de care m-am îndrăgostit iremediabil.

 

Reporter: Cum v-a venit ideea înființării unei clinici de cardiologie veterinară?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Aparatul cardiovascular reprezintă chintesența dinamicii materiei vii, iar inima este, după cum spunea, în 1938, ilustrul profesor de fiziologie Dimitrie Călugăreanu, „un motor ideal”. Este firesc, deci, să consideri examinarea acestui aparat ca piesa centrală a actului medical. Prin urmare, această examinare nu poate fi efectuată în mod simplist și banal, sau superficial, necesitând o atenție deosebită în cadrul consultației clinice, dar, și mai important, în consultația paraclinică. Multitudinea examinărilor paraclinice necesită timp, experiență, calitate tehnică și atenție. Poate ar fi mult mai oportun să explicăm, pentru persoanele fără experiență științifică, ce înseamnă acest tip de examen: consultație clinică generală care include și examinarea aparatului cardiovascular (inclusiv auscultația cardiopulmonară sau determinarea pulsului), dar și examinarea paraclinică ce include o serie de determinări morfo-funcăionale complexe (electrocardiografia, tensiunea arterială, ultrasonografia cardiacă, radiologie și radioscopie, teste farmacodinamice etc.). Dacă adăugăm și caracterul adaptativ al aparatului cardiovascular (spre exemplu, în stările vegetative, cordul funcționează cu o frecvență de 45-50 bpm la un Labrador Retriever, în stare de alertă până la 160 bpm și, în condiții de efort extrem, poate ajunge la 300 bpm), înțelegem că evaluarea acestuia trebuie făcută în mod exhaustiv, necesitând, deci, toată atenția medicului, dar și o clinică dotată cu aparatura necesară realizării acestor investigații. Era, deci, clar pentru mine că nu puteam realiza aceste lucruri într-o clinică de medicină generală. Conceptul de medicină de specialitate nu era obișnuit în România, după cum nici cunoașterea patologiei complexe a afecțiunilor cardiovasculare nu era foarte bine înțeleasă sau integrată în practica medical-veterinară. Astfel, a devenit o prioritate pentru mine să am o clinică, un laborator științific unde să pot studia, în amănunt, toate aceste aspecte.

 

Reporter: Care au fost provocările cu care v-ați confruntat de când ați decis să deveniți antreprenor și să deschideți clinica? Ce v-a determinat să mergeți mai departe în acest business?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Provocările au fost mari, dar mă consider, totuși, norocos dacă ne gândim că ilustrul profesor S.J. Ettinger a deschis, în anii `70, o clinică de cardiologie veterinară în S.U.A. și a dat faliment. Cred că latura financiară a fost, până la urmă, un obstacol pe care noi, românii, am știut dintotdeauna să îl depășim. Însă, cel mai greu a fost să integrez acest tip de medicină în conceptul care domina medicina veterinară în acei ani, și anume conceptul de medicină generală. Cred că cea mai deprimantă întrebare pentru mine era: Și nu faceți și sterilizari, vaccinări etc.?”. Uneori, aceste întrebări erau însoțite de priviri mirate și întrebătoare ale deținătorilor de animale (observați că rămân consecvent formulării deținători de animale și nu proprietari de animale!). Îmi place să îmi stabilesc anumițe țeluri, obiective sau praguri de atins, deci continuarea unui proiect de acest nivel nu a reprezentat decât firescul parcurgerii unor etape. Uneori, firescul este însoțit de dificultăți.

“În primul rând, nu mă consider antreprenor și nici clinica nu o văd ca pe un business

 

Reporter: Cum ați reușit să dețineți un business de succes, ținând cont că există o concurență foarte mare în ceea ce privește domeniul serviciilor medicale veterinare, cel puțin în marile orașe? Ce credeți că v-a diferențiat față de ceilalți? Ce a contat în rețeta succesului clinicii și cum a fost tot acest parcurs în activitatea dvs. de antreprenor?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: În primul rând, nu mă consider antreprenor și nici clinica nu o văd ca pe un business. Sunt un medic veterinar pasionat de știință, de fiziologie și, deci, implicit de cardiologie, care are nevoie de un laborator științific în care să poată studia. Nu am concedii de ani de zile pentru că, în clinică, sunt acasă. Nu o percep ca pe un loc de muncă. Cred că acest aspect, plăcerea de a practica medicina, se transmite către colegi și deținători de animale deopotrivă. Concurența în știință este benefică, te stimulează și te impiedică să te plafonezi. Te motivează să te pregătești continuu și, dacă acest deziderat este dublat de dorința de a performa la un nivel de top, urmarea este una firească.

 

Reporter: Ca în orice meserie și, în special în business, există și situații complicate, neplăcute, stresante etc… Cum reușiți să faceți față unor astfel de situații? Nu mă refer doar ca medic și antreprenor, ci și ca OM. Cum rezistați stresului? Ați luat vreodată în calcul ideea de a renunța la meseria dvs. sau la afacere și să vă reprofilați, din cauza stresului sau a greutăților cu care v-ați confruntat? Și, dacă da, ce ați fi ales să faceți?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Dacă ai deja stabilit un țel foarte precis care necesită o muncă de ani de zile, situatiile neplăcute nu sunt altceva decăt piedici sau obstacole ce trebuie depășite. Credința că faci ceea ce trebuie naște un soi de încăpățânare, de perseverență, de… hai să-i spunem doar încăpățânare. Sunt o persoană extrovertită, vulcanică pe alocuri, și care cumva este stimulată de situațiile de stres. Dacă m-am gândit vreodată să renunț sau să mă reprofilez, am uitat de mult. Nu mă văd făcând altceva în viață, poate acum aproape 30 de ani mi-aș fi dorit să fiu pictor, criminalist, scriitor…

 

Reporter: Care a fost cea mai grea experiență în calitate de medic? Dar în calitate de antreprenor/proprietar de clinică veterinară?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Există în viața de medic două situații cumplite și complicate din punct de vedere emoțional. Prima este să îți recunoști neputința sau eșecul. Fiecare caz pierdut te pune în situația să privești aparținătorul în ochi, iar acest moment este cel mai dificil. Nu am reușit până acum să accept insuccesul și cred că, atunci când nu mă va mai frusta acest aspect, o sa fiu pictor, criminalist, scriitor… A doua situație în care viața de medic este dificilă este atunci când te-ai dedicat 110% pentru un caz, știi că ai făcut tot ce se putea omenește posibil, privești aparținătorul în ochi și observi că acesta eșuează în a înțelege toată frustrarea ta de medic, toată frământarea ta umană și pleacă nemulțumit. Știi că l-ai dezămagit involuntar și lucrul acesta este foarte greu de acceptat.

  

Reporter: Dar cele mai mari realizări în activitatea dvs. ca medic și antreprenor…?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Nu ar trebui să răspund eu la această întrebare, dar aș putea considera drept cea mai mare realizare posibilitatea de a asigura, în România, un act medical similar și de aceeasi calitate precum în orice alt stat dezvoltat din lume. Sala de Cardiologie Intervențională Veterinară din cadrul Clinicii „Doctor’s Vet Univers” o consider copilul meu de suflet. Acum mai bine de 13 ani am înființat prima clinică privată dedicată exclusiv studierii și tratării bolilor cardiovasculare la animalele de companie. În urmă cu mai bine de un an, inaugurarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională Veterinară, dotat la cele mai înalte standarde internaționale, inclusiv cu sală de Chirurgie Hybrid, a reprezentat împlinirea unui vis ce acum 30 de ani părea imposibil de realizat, dar toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără ajutorul echipei din jurul meu, care s-a dedicat trup și suflet acestui deziderat.

Un alt merit deosebt îl au, bineînțeles, mentorii mei dragi, profesori excepționali care mi-au fost alături și care m-au susținut în toată această perioadă. Mă consider un om norocos deoarece am avut șansa în viață să cunosc cele mai fascinante minți din domeniul cardiologiei veterinare. Întâlnirea cu profesorul emerit Clarke Atkins din U.S.A., unul din cei mai renumiți și prestigioși cardiologi veterinari din lume, dar și nașterea unei prietenii în afara contextului științific cu acesta mi-au schimbat radical opinia de ansamblu în ceea ce privește aplicarea actului medical la animalele de companie. O altă personalitate imensă a medicinii veterinare, deja o instituție, profesorul Stephen J. Ettinger, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea U.S.A.M.V. București, și cu care am avut onoarea să susțin Conferința Internațională a Revistei Române de Cardiologie Veterinară, mi-a devenit ulterior părinte spiritual și exemplu de urmat în viața profesională. Faptul că am avut șansa în viața medicală să colaborez cu cei mai buni experți internaționali în domeniul cardiologiei veterinare, precum Claudio Bussadori, Roberto Santilli, Luca Ferasin, Michele Borgarelli, Jens Haggstrom, Valerie Chetboul sau Luigi Venco, și lista poate continua, mi-a deschis fereastra către performanța medicală. Cred că una din cele mai importante realizări din viața profesională a fost reprezentată de invitația de a trimite un material științific pentru a fi predat studenților, despre munca noastră în domeniul chirurgiei Sindromului Caval, la Facultatea de Medicină Alfort. Invitația Societății Europene de Dirofilarioză și Angiostrongyloză de a colabora la redactarea noilor ghiduri privind Dirofilarioza la câine a certificat seriozitatea și profesionalismul cercetărilor noastre, efectuate în România, în ceea ce privește acest topic.

Experiența dobândită cu aceste personalități, titani în Cardiologia Veterinară, ne-a inspirat să realizăm o serie de premiere medicale în chirurgia cardiovasculară veterinară din România, precum Pacingul Endovascular la câine, chirurgia Sindromului Caval, Trombectomii la câine și pisică, Puncție Endomiocardică, Pericardiectomie Percutanată cu Balon etc. De asemenea, alcătuirea unor echipe internaționale mixte, alături de Altin Cala și Luigi Venco, a permis efectuarea, în premieră, a Valvuloplastiei Percutanate cu Balon la câine.

O altă realizare importantă a constat în înființarea primei publicații de specialitate, Revista Română de Cardiologie Veterinară, revistă care a adunat cele mai mari nume din domeniul cardiologiei veterinare.

Cred că cea mai importantă realizare din cariera mea de medic o reprezintă cei peste 3.000 de pacienți consultați anual, pentru care încerc să fiu cea mai bună versiune a mea.

 

Reporter: Din experiența dvs., care ar fi pașii pe care trebuie să îi urmeze un viitor antreprenor pentru a construi o afacere de succes în domeniul veterinar?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Să nu se considere anteprenori, să se considere medici și să își dedice 100% timpul pentru a fi medici. Performanța medicală va atrage și performanța anteprenorială. Am spus deja că medicul veterinar nu este un anteprenor, fapt care nu este normal într-o societate liberală, dar care este un fapt. Chiar dacă este trist, majoritatea medicilor veterinari renunță benevol la performanța economică în beneficiul performanței medicale. Cu alte cuvinte, nu suntem un exemplu bun de urmat pentru un model de afacere ci, mai degrabă, un model științific de implementat în practica curentă medical-veterinară.

Reporter: Ați făcut parte, cu câțiva ani în urmă, dintr-o echipă multidisciplinară care a realizat primul implant al unui stimulator cardiac la câine… Povestiți-ne, vă rog frumos, despre această premieră în România!

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Am corectat deseori această informație, a fost primul stimulator implantat la câine cu SUCCES, adică pacientul a supraviețuit în condiții optime procedurii, aceasta îmbunătățindu-i calitatea vieții în următorii ani de viață. Prima încercare de implantare a unui stimulator a fost realizată de o echipă mixtă de medici veterinari și medici umani, dar pacientul nu a supraviețuit din alte cauze.

Revenind, însă, la prima implantare cu succes a unui stimulator cardiac în România, la câine, să nu uităm că această intervenție a avut loc în urmă cu 13 ani, dar experiența a fost una fabuloasă. Implicarea profesorului Iliescu de la Institutul Fundeni, a doctorului Radu Ciudin, într-o perioadă în care realizarea acestui gen de proceduri părea imposibilă, nu a făcut altceva decât să creeze o presiune suplimentară asupra unui medic care își dorea deschiderea unor noi orizonturi în cardiologia veterinară. Încrederea cu care am fost creditat de către chirurgul Nicolae Bercaru a transformat, însă, această presiune într-o muncă de echipă. Profesionalismul și calitatea excepțională a medicului Nicolae Bercaru a dus la transpunerea în fapte a acestei proceduri greu de imaginat în acele vremuri.

 

“Societatea ar trebui să înțeleagă că există două domenii fundamentale în care nu ar trebui să discutam în termeni financiari: sănătatea și educația.”

 

Reporter: Este necesar în domeniul veterinar un sistem al asigurărilor de sănătate pentru animalele de companie? De ce nu există încă acest sistem, ținând cont că, în ultimii 20-25 ani, a crescut foarte mult numărul proprietarilor de animale de companie, care nu numai că au înțeles că trebuie să își trateze companionii ca pe membrii familiei, dar care accesează frecvent serviciile medicale veterinare pentru a le îmbunătăți calitatea vieții? Iar costurile pentru serviciile medicale veterinare sunt aproximativ la fel de mari cu cele din sistemul medical privat dedicat oamenilor… Credeți că va exista un astfel de sistem în domeniul veterinar din România, la un moment dat?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Evident că există necesitatea înființării unui sistem de asigurări medicale pentru animalele de companie. Însă, din păcate, această problemă nu depinde doar de noi, medicii veterinari. Asigurările medicale implică o înțelegere profundă a aspectului profilactic al actului medical și, din nefericire, suntem încă departe de acest fapt. Cazuistica din praxisurile veterinare este formată, în principal, de pacienți simptomatici sau din pacienți ce necesită manopere medicale periodice, vaccinări, deparazitări etc. Asigurarea medicală ar permite verificări paraclinice complexe periodice, inclusiv pe segmentul asimptomatic de pacienți, lucru care ar aduce un beneficiu real calității actului medical, deci implicit un plus valoare sănătății pacienților. Societatea ar trebui să înțeleagă că există două domenii fundamentale în care nu ar trebui să discutam în termeni financiari: sănătatea și educația. Cele două componente sunt, prin urmare, cheia implementării și a asigurărilor medicale. Un alt aspect benefic ar fi posibilitatea de a efectua proceduri de diagnostic sau chirurgicale ce necesită aparatură și consumabile costisitoare, și aici vă pot da exemple concrete din clinica noastră: aparatura folosită în intervențiile cardiovasculare costă enorm, o sală utilată complet depășește 500.000 euro. Un singur balon de presiune folosit în Valvuloplastia Percutanată cu Balon este aproximativ 500 de euro, iar la momentul intervenției sunt necesare cel puțin 3 dimensiuni. Exemplele pot continua, dar cred că v-ați făcut o idee despre costuri. Sunt multi proprietari care refuză procedurile din cauza acestor costuri, deci sunt multe intervenții efectuate pro-bono de către noi.

 

“Cred că ar fi benefică înființarea unor discipline comune, uman-veterinare, ce ar putea fi disponibile spre a fi predate în ambele sisteme de învățământ.”

 

Reporter: La ce nivel se află medicina veterinară din România, comparativ cu ce se întâmplă, de exemplu, în alte state din Uniunea Europeană (U.E.)?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Nivelul de excelență din U.E. este superior celui din România, dar nivelul mediu din U.E. este sub nivelul nostru. O să încerc să detaliez explicând paradigma învățământului în Europa. Există nivelul definit drept „standard of care”, nivel mediu și rezonabil de expertiză care permite aplicarea, cu prudență și precauție, a actului medical. Legea nu pretinde și nu se așteaptă ca tot personalul medical să dețină cunoștințe medicale de tip „best of practice”, înțelegând, cu bună credință, ierarhizarea acestor cunoștinte. Din această afirmație, cuvintele cheie sunt mediu și rezonabil. Prin urmare, nivelul țintă al învățământului european este acela de a obține cadre medicale cu un bagaj uniform de informații, la un nivel de tip „standard of care”, un nivel considerat optim. Din nefericire, aici cred că avem cea mai mare diferență, nu în ceea ce privește calitatea învățământului românesc, a cadrelor didactice sau a medicilor.

 

Reporter: De ce pleacă tot mai mulți medici veterinari să lucreze în străinătate? Doar salariile mari din afară să fie motivul sau mai sunt și alte motive?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Nu cred caă doar partea financiară contează. Societatea eșuează în a satisface în primul rând nevoia emoțională a tânărului medic veterinar de a practica medicina într-un mediu benefic dezvoltării profesionale, dar și umane. Lipsa de apreciere, coroborată cu stresul, epuizarea sau agresivitatea unui segment important de aparținători de animale manifestată asupra acestora, direct sau în social media, reprezintă motivul primordial. Latura financiară care ar fi putut reprezenta un „buffer” nu există, sau cel puțin nu la nivelul de afară”, astfel este o decizie oarecum firească. Am întâlnit, în multe universități de prestigiu din U.E., colegi români care lucrau la un nivel de performanță similar sau poate chiar peste cel al cadrelor locale.

 

Reporter: Cât de necesară este colaborarea interdisciplinară medicină umană-medicină veterinară? Și nu mă refer doar la partea de tratare a pacienților, ci și la partea de cercetare (pe proiecte) pentru descoperirea unor tratamente inovative/noi tehnologii în ambele domenii. Ați avut până acum, în activitatea clinică, colaborări cu specialiști din domeniul medicinei umane?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Colaborarea interdisciplinară este apanajul dezvoltării cercetării științifice. Există, de ceva vreme, conceptul de „Human Veterinary Cross-Talk Symposium”. Am avut onoarea să particip, în urmă cu câțiva ani, la Paris, la un astfel de eveniment. Am avut același tip de simpozion și la București, alături de un medic uman de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, medic cardiolog și la Spitalul Universitar de Urgență București, doamna doctor Lavinia Matei. În ambele situații, a fost o plăcere să dezbatem, în mod științific, punctele comune sau antagonice din domeniul cardiologiei aplicată pe specii diferite, dar după aceleași concepte.

 

Reporter: Care ar putea fi acțiunile de susținere și promovare a unei colaborări cât mai strânse, în viitorul apropiat, între profesioniștii din domeniile sanitar și veterinar din România, astfel încât, în final, calitatea vieții și a sănătății oamenilor și animalelor să fie îmbunătățită?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Cred că ar fi benefică înființarea unor discipline comune, uman-veterinare, ce ar putea fi disponibile spre a fi predate în ambele sisteme de învățământ. Organizarea unor evenimente științifice comune, dar și cercetarea interdisciplinară ar putea reprezenta alte puncte de plecare.

Reporter: Cum arată, din punctul dvs. de vedere, viitorul medicinei veterinare în România? Să spunem… peste 10-20 de ani…

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Cred că cel puțin la același nivel de performanță cu cel din U.E., dar cu mențiunea că trebuie să avem grijă de viitorul profesiei noastre, și anume de tinerii studenți ți medici veterinari proaspăt absolvenți. O societate sănătoasă, care dorește să aibă viitor, trebuie să știe sau să învețe cum să aibă grijă de copii, aceștia reprezentând viitorul profesiei.

 

Reporter: Cum trebuie să fie un manager care activează în domeniul veterinar din România pentru a fi etichetat ca fiind expert în domeniu? Ce calități profesionale și personale trebuie să aibă și, nu în ultimul rând, ce pregătire trebuie să aibă?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Dacă întrebarea se referă la manageriat, aici cred că performanțele economice ar trebui evaluate. Spuneam că nu mă consider antreprenor, deci nu sunt un bun exemplu de manager, dacă ne raportăm la latura financiară. Dacă însă a fi manager al unei clinici înseamnă să formezi un colectiv omogen și performant, ce activează la un nivel de tip „best of practice” din plăcerea de a face performanță medicală, atunci da, aș putea răspunde la întrebare. Cred că cele mai importante calități ar trebui să fie cele umane, nu neapărat profesionale.

 

Reporter: Ce sfaturi le-ați da viitorilor medici, dar și celor care doresc să devină antreprenori în domeniul veterinar?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Cred că, în primul rând, ar trebui să răspundă sincer la două întrebări esențiale pentru a putea fi competitivi: Ce domeniu din medicină îmi place cel mai mult și pe care mi-aș dori să îl practic?”, „Acest domeniu mi se potrivește și sunt bun în a-l performa?”. Dacă se răspunde onest la aceste două întrebări cheie, restul este ușor.

 

Reporter: Sunteți medic, antreprenor și manager al unei clinici de succes, lector pentru diverse evenimente științifice veterinare, proprietar și coordonator editorial al Revistei Române de Cardiologie Veterinară, autor în diverse reviste științifice etc., organizator de evenimente științifice și, mai presus de toate, sunteți OM… Cum reușiți să vă împărțiți cu succes între toate aceste atribuții? Când mai aveți timp și de familie, activități personale, hobby-uri?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Grea întrebare. Am o familie minunată care mă susține necondiționat, iar eu am egoismul necesar să profit de această susținere. Restul activităților au trecut de ceva vreme în plan secundar. Petrec, în medie, 10 ore în clinică, aproape două ore pe drum, lucrez la materiale științifice sau mă documentez pentru cazuri alte 2-3 ore, urmăresc un serial bun și cred că am împărțit echilibrat timpul.

Reporter: Dacă ar fi să vă descrieți în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

DVM Dr.Vet. Florin Leca: Bărbat caucazian, 46 de ani, un pic supraponderal… familist convins, hiperactiv, enervant pe alocuri și foarte încăpățânat. Dar foarte norocos.

Reporter: Domnule doctor, vă mulțumesc pentru răspunsurile dumneavoastră.